Inget beslut om zontaxa inom SL-trafiken

Den borgerliga majoriteten i landstinget lyckades inte klubba igenom sitt förslag till nytt zonsystem i kollektivtrafiken på tisdagen.

Lars Dahlberg är socialdemokrat och andre vice ordförande i SL:s styrelse och berättar vad oppositionen har emot det nya zonsystemet:

– Vi tycker att det är dåligt att ta bort enhetstaxan och införa en zonindelning, men ska man göra det är det viktigt att det är tydligt hur de här zonerna ser ut.  

– Det kan ju handla om att man råkar bo på fel skärgårdsö till exempel, och då hamnar på fel sida om zongränsen. Det kan vara svårt att förstå för den som bor på just den ön varför de ska betala för en extrazon medan de på grannön inte ska göra det.

Den borgerliga majoriteten i landstinget försökte på tisdagen klubba igenom sitt förslag till nytt zonsystem i kollektivtrafiken.

Men den rödgröna oppositionen tyckte att  förslaget var både rörigt, slarvigt och odetaljerat och krävde alltså på landstingsfullmäktige att förslaget skulle dras tillbaka.

Charlotte Broberg, moderat som sitter i SL:s styrelse säger att det inte är fullmäktiges sak att ta hand om detaljerna - SL:s styrelse sköter den saken, säger hon.

– Jag tycker att det verkar vara ett bra förslag och vi har fullt förtroende för SL som har arbetat fram det här förslaget, och i den mån det uppkommer problem med olika gränsövergångar kommer vi att återkomma till det, säger Charlotte Broberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista