Konst stulen från Filmstadens mur

Åtta tavlor i stål med inetsade motiv från svensk filmhistoria har stulits från Filmstaden i Råsunda i Solna. Personalen upptäckte stölden på tisdagen, och är uppskakade över att någon tagit de tunga ståltavlorna, som var fastskruvade på en mur.

– När vi satt i våra lokaler i går, såg vi plötsligt att åtta fantastiska, stora tunga ståltavlor med laseretsade bilder bara var borta, säger Caroline Thorén, projektchef vid Stiftelsen Filmstadens kultur. 

Det låter inte som om det har varit speciellt lätt att få ned dem?

– Nej, vi fick hjälp av två-tre byggarbetare för att få upp varje skiva för sig när vi monterade det här konstverket, så vi trodde aldrig att någon någonsin skulle bemöda sig att få bort det. 

Tavlorna satt på en mur som omgärdar Filmstaden, och var en filmhistorisk exposé över filmer som spelats in i Solna, som Gösta Berlings saga och Sommarnattens leende.

Tavlorna är skapade av konstnären Annica Johansson och konstverket invigdes i augusti i fjol.

Värdet av de stulna ståltavlorna vid Filmstaden i Råsunda är enligt Caroline Thorén svårt att uppskatta.

– Ute på marknaden kan inte vi se den typen av värde, utan det stora värdet är ju att det hör till Filmstaden, men det är klart att det har kostat en ordentlig slant att göra det här.

Polisen har varit på plats och stölden är polisanmäld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista