Kritik mot krogtillsyn i Stockholm

Tillståndsenheten i Stockholms stad följer inte stadens egna riktlinjer för att ge krogar tillstånd att ha öppet till klockan fem. Det anser Länsstyrelsen, som i en rapport kritiserar hur tillstånden till fem innerstadskrogar har bedömts.

– För att ha serveringstillstånd till klockan fem ska det vara dokumenterat välskötta rörelser, säger Jan Olof Tidbeck, Länsstyrelsens samordnare för Operation krogsanering.

På vilket sätt har de här krogarna inte varit välskötta?

– I de akter vi har tittat på har polisen dokumenterat ett stort antal polisanmälningar som har varit direkt relaterade till respektive krog.

Polisanmälningar rörande misshandel, våld mot tjänsteman, olaga hot och narkotikabrott borde vara tillräckligt för att en krog inte ska anses vara dokumenterat välskött. Dessutom har tillståndsenheten inte tagit tillräcklig hänsyn till polisens åsikter, tycker Länsstyrelsen.

Generellt nej
Polisen säger generellt nej till att låta krogar att ha öppet längre än till tre. Men just i de granskade fallen kan brottsligheten knytas till respektive restaurang, tycker Länsstyrelsen.

Det är en bedömning som Eddie Friberg, biträdande förvaltningschef på Socialtjänstförvaltningen i Stockholms stad, inte delar.

– Den här typen av anmärkningar måste man kunna härleda till den restaurang som är utpekad. Då måste man gå igenom varje enskild anmälan och se huruvida den kan läggas restaurangen till last, säger Eddie Friberg.

Eddie Friberg är också kritisk mot Länsstyrelsens rapport som han menar innehåller sakfel.

– Innan man offentliggör den här typen av rapporter ska den kritiserade myndigheten, det vill säga i det här fallet socialtjänsten i Stockholm, få en chans att rätta till direkta felaktigheter, och det är synd att man inte har gjort det, då hade vi kunnat undanröja en del onödiga fel. Det finns en del sakfel som vi kommer att påtala för Länsstyrelsen, säger Eddie Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista