Upplands Väsby privatiserar förskolor

Socialdemokraterna i Upplands Väsby är upprörda över att den nya borgerliga majoriteten i kommunen vill att åtta kommunala förskolor ska privatiseras.

Det här hotar mångfalden och gör att invånarna i centrala Väsby inte kommer att kunna välja en kommunal förskola, enligt Leif Berglund som är socialdemokratiskt oppositionsråd.

– Vi protesterar, eftersom om det här förslaget går igenom innebär det att alla förskolor i de centrala delarna av Väsby kommer att drivas i privat regi, och de som av olika anledningar är nöjda med en kommunal verksamhet får inga alternativ, säger Leif Berglund. 

Berör 650 barn
Det är åtta kommunala förskolor i centrala Upplands Väsby som föreslås bli privatägda. Beslutet berör 650 barn och deras föräldrar.

Det handlar om en avknoppning där två personer som jobbar inom barnomsorgen i kommunen vill ta över och driva alla de åtta förskolorna. 

Om avknoppningen tillåts kommer den att hota mångfalden och valfriheten för dem som föredrar kommunal barnomsorg i kommunen, tycker socialdemokraterna. 

Men Bo Callerhorn, moderat ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden, tycker inte att privatiseringen gör någon skillnad för dem som föredrar kommunal barnomsorg.

– Det finns ingen anledning för dem att flytta. Jag förstår inte varför de skulle flytta, för det är samma lokaler med samma fröknar, pedagoger, som förut. Det är bara att ägarförhållandet är lite annorlunda.

Varför ska det då privatiseras?

– Återigen, för att vi ska släppa fram entreprenörandan, för att de ska kunna driva verksamhet som de känner väldigt mycket för. 

Bland Upplands Väsby-borna är meningarna delade: 

– Jag vet inte vad det kommer att bli för förändringar, om det blir sämre service med kortare öppettider. Jag vill ta reda på det innan jag kan ta ställning till det, säger Sara Chakiba.

– Jag tycker att man ska kunna välja, det ska finnas både och. Man ska kunna välja privat om man vill men man ska även kunna ha kommunalt, , så de får nog behålla någon, tycker jag, säger Carina Hemmings.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista