Länet passerade 1,9 miljoner invånare

Nästan hälften av hela landets befolkningsökning förra året skedde i Stockholms län. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån.

Befolkningen i Stockholms län ökade med 28 000 personer förra året, rapporterar SCB. Det innebär att länets invånare nu är fler än 1,9 miljoner.

I hela landet var ökningen 65 000 och det innebär alltså att närmare hälften av landets hela ökning skedde här i Stockholms län. 

Födelseöverskott
En stor del av ökningen i länet förklaras av ett stort födelseöverskott; att de som föddes var fler än de som dog under året.  

Födelseöverskottet i Stockholms län förra året var drygt 11 000 personer, och invandringen stod för en ungefär lika stor del av ökningen.

Den tredje förklaringen till länets ökning av befolkningen var inflyttning från övriga Sverige. Ungefär 5000 flyttade till Stockholms län från resten av landet. 

Stora variationer
Inom Stockholms län är variationerna stora. I förhållande till den egna befolkningens storlek ökade Vaxholm mest – med drygt 3,1 procent. Det var också den största procentuella ökningen i hela landet.

Alla länets kommuner ökade sin befolkning under förra året, men minst ökning eller 0,4 procent hade Norrtälje.

När det gäller ökning i absoluta tal var det den största kommunen, Stockholm, som också ökade mest.  Antalet invånare i Stockholms stad ökade med 12 000 och staden har nu drygt 780 000 invånare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista