Inställda operationer vållar oro

All planerad medicinsk och kirurgisk verksamhet på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har ställts in. Orsaken är en kraftig ökning av antalet akutpatienter som söker sig till sjukhuset. Allans Sundbergs son Tim har svår epilepsi och i förmiddags fick familjen veta att hans operationen inte blir av på måndag som planerat.

– Bakom varje inställd operation finns en familj som lever med ett svårt sjukt barn, och bara det är som att gå runt med en stor sten på ryggen, säger Allan Sundberg.

Vad känner ni nu?

– En stor oro, eftersom ingen kan säga när operationen kommer att genomföras, och den här vagusnervstimulatorn som Tim ska få förväntas inte ge någon effekt förrän tidigast efter ett halvår. Därför är vi måna om att han ska få den inopererad så fort som möjligt, säger Allan Sundberg.

Astrid Lindgrens barnsjukhus behövde skapa fler slutenvårdsplatser till akutpatienterna och de som kan vänta får vänta, berättade Peter Graf, chef på barndivisionen på sjukhuset, för Radio Stockholm i morse.  

På Sachsska barnsjukhuset på Södermalm i Stockholm är situationen liknande, men där har man hittills sluppit stoppa planerade ingrepp.

Orsaken till att så många akutpatienter söker sig till barnsjukhusen är de tre virus som just nu sprids i Stockholms län: vinterkräksjukan, RS-viruset och Rota-viruset.  

Situationen är beklaglig, men problemet är medicinskt, enligt Maria Wallhager, folkpartist och biträdande finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting:

– Det är inte fråga om resursbrist, utan det är ett så akut läge på grund av de här infektionerna, och vi måste nog framöver säkerställa att vi har större marginaler i sjukvården.

Hur kan man göra det?

– Det handlar om att planera, framför allt under de här månaderna, från kanske december februari, när den här typen av infektioner kommer, att man kanske har mindre planerade operationer eller har mer luft i systemet för att kunna hantera akuta infektionslägen om de så uppkommer, säger Maria Wallhager. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista