Jämtin får medhåll av regeringsutredare

Flera ledande socialdemokrater kritiserade på tisdagen regeringen för att satsa för lite pengar på kollektivtrafik när trängselskatten återinförs på sensommaren. Och regeringens utredare Carl Cederschiöld håller med.

– De har rätt i att det behövs mer pengar till kollektivtrafik. Ska systemet totalt funka, måste man investera både i vägar och bygga ut kollektivtrafik och jag tror inte att landstinget klarar det ensamt, utan landstinget måste få hjälp.

Men du är inte staten, hur ska vi vara säkra på att de pengarna kommer?

– Det här är en förhandling, och i en förhandling brukar det vara så att man framför krav och synpunkter, man diskuterar alternativ och om man kommer, om man lyckas, fram till en lösning där man delar på uppgifterna och ansvaret, där alla får ge och alla får ta.

Carl Cederschiöld har vid flera tillfällen sagt att om det byggs vägar för trängselskatten, så behövs det mer statliga pengar till kollektivtrafik i Stockholmsområdet, och det gäller både nya spår och fler bussar.

Här har regeringen valt att passa så långt, men om flera prioriterade projekt ska kunna genomföras så fattas tiotals miljarder.

Även om socialdemokraterna idag är kritiska till kollektivtrafikfinansieringen finns en gemensam syn på att det behövs fler vägar, spår och bussar.

– Det allvarligaste problemet är förstås om det inte kommer till pengar till kollektivtrafikinvesteringar i Stockholm. Det var det som var det fina med trängselavgifterna. Vi kunde använda det till investeringar i vägar, investeringar i spår, men också till drift av kollektivtrafiken, där regionen hade mycket stort inflytande över fördelningen, säger Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm.

Från moderat håll i riksdagen finns också en ambition att skaka fram mer pengar Sten Nordin, moderat riksdagsman i trafikutskottet.

– Det är klart att om man tittar på lång sikt, mot 2030, som Carl Cederschiöld gör, ser vi tydligt att det finns mycket stora investeringsbehov, och det är givet att staten och riksdag har ett stort ansvar, säger Sten Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista