Alla Brommas skolor kan blir friskolor

Alla de 12 kommunala grundskolorna i Stockholmsstadsdelen Bromma kan komma att bli friskolor. Idén kommer från rektorerna och skolchefen i stadsdelen, och nu ska möjligheten att avknoppa skolorna undersökas.

– Den politiska majoriteten har sagt att de uppmuntrar den typen av tankar och då tycker vi att det är spännande att undersöka förutsättningarna, säger Vibeke Eriksson, rektor för skolenheten Olovslund - Nockebyhov i Bromma.

– Det som driver oss är att vi har ett väl fungerande samarbete idag, vi har väldigt väl fungerande skolor och vi når väldigt goda resultat i Bromma och vi skulle tycka att det var spännande att få fortsätta det arbetet, fortsätter hon,.

Ska ha samma ansvar som kommunala skolor
Rektorerna för de tolv grundskoleenheterna i Bromma, ska nu undersöka möjligheten att tillsammans med stadsdelens skolledning bilda ett friskolebolag. Idén är att verksamheten och det samarbete som finns mellan skolorna ska fortsätta och att skolorna ska ha kvar det ansvar som kommunala skolor har - men att allt drivs privat.

En anledning till initiativet är att ansvaret för skolan den 1 juli i år flyttas från Stockholms stadsdelar till en central Utbildningsförvaltning och att Brommaskolorna vill försäkra sig om att de kan fortsätta som tidigare.

Det borgerliga styret positivt till planerna
Den borgerliga alliansen ser inte oväntat positivt på avknoppningsidén.

– Vi tycker att det här verkar väldigt intressant. Det är bara utförardelen som i så fall skulle ändras, det är samma skolpeng som ska gå in i de här skolorna som i de övriga kommunala skolorna, säger moderaten Jan Tigerström, ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Men oppositionen är inte lika road av förslaget. Socialdemokraterna kommer av ideologiska skäl att protestera.

– Om det här nu skulle bli verklighet är jag naturligtvis lite bekymrad över att vi i så fall inte har en enda kommunal grundskola i Bromma stadsdelsnämnd, säger Karin Hanqvist är socialdemokrat och vice ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Vad är det en kommunal skola har som de här inte komemr ha i så fall?

– Vi kan ju styra resurserna på ett annat sätt och vi kan då också följa en kommunal skola på ett annat sätt. Vi kan se på ett annat sätt vad som behövs i en kommunal skola, nu blir det lite grann dolt för oss politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista