Psykiatrin kritiseras i ny rapport

Psykiatrin i Stockholms län får förnyad kritik i en revisionsrapport. Psykiatrin har inte tillräckliga resurser för att ta emot patienter dygnet runt och patienter riskerar att bollas runt mellan vårdgivare.

Det landstingets revisorer bland annat ville veta var om det lokala akuta psykiatriska mottagandet är bra organiserat, hur lätt det faktiskt är att få hjälp där och om värden är jämnt fördelad för invånarna i länet.

Och granskningen, som gjorts av revisionsbyrån Öhrlings - Price Waterhouse Coopers, pekar på en rad brister när de sett över psykiatrin i två områden i landstinget, Stockholm nordväst och Stockholm sydöst.

Ganska många chefer i de båda områdena anser att primärvården inte klarar av att ta sitt sitt första linjeansvar när det gäller patienter med akuta psykiska besvär. Det bör åtgärdas, enligt rapporten

I sydöst lägger man exempelvis i slutenvården inte in patienter efter klockan 22, vilket man gör i nordväst. För patienterna i sydöst är länsakuten då enda möjligheten.

Tämligen många chefer pekar också på att resursbrist och vakanta tjänster leder till att samverkan mellan primärvården och psykiatrin inte alltid fungerar som tänkt.

Det leder också till att patienter riskerar att bollas runt mellan olika instanser. Detta är något som beställarna av vården måste hantera, står det i revisionsrapporten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista