DO kräver skadestånd av Stockholmskrog

På fredagen avslutades rättegången mot Kickis Bar och Café på Kungsgatan i Stockholm. Restaurangen misstänks för att ha diskriminerat sex mörkhåriga och mörkhyade personer genom att inte släppa in dem på krogen.

Det här är första gången som Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, driver ett mål i en domstol mot en Stockholmskrog. 

– De här killarna har ju gjort det här som ett projekt i skolan, där de ska ut och bli nekade i entreerna. Det är inte som de påstår att de bara gått ut för att festa. Om du vill bli nekad i en entré så kan du bete dig på ett visst sätt, och då blir du nekad, säger krogägaren Filip Kulhan.

En av männen som anser att han blivit diskriminerad, Hooman Hamzeh säger:

– Vi ville ärligt ge klubben en chans att släppa in oss. Om vi skulle ha kommit in hade vi stannat. Vi hade tidigare fått misstankar om att det finns ett diskriminerande mönster, och genom att dokumentera det vet vi veta om det här stämmer eller inte.

Tolv personer
Det var en natt i oktober 2004 som totalt tolv personer i grupper om tre försökte komma in på Kickis bar och café. De undersökte diskriminering i krogbranschen.

Sex av dem var mörkhåriga och mörkhyade. Samtliga tolv var propert klädda och nyktra. Enligt stämningsansökan till tingsrätten nekades samtliga mörkhåriga och mörkhyade personer att komma in på krogen. Vakterna sa att det var fullt och att det bara var personer med medlemskort som släpptes in.

Samtidigt släpptes samtliga ljushåriga och ljushyade i grupperna in på krogen utan krav på medlemskort. Dom var heller inte medlemmar.

Videofilmades
Det hela fångades på videofilm av en av männen som nekats tillträde till krogen.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, som driver målet i tingsrätten, tycker att Kickis bar har diskriminerat de sex mörkhåriga och mörkhyade personerna.

DO vill därför att krogen ska betala skadstånd för kränkning på 50 000 kronor vardera till fem av dem som nekats tillträde till krogen.

Och även när det gäller skadståndet går meningarna isär mellan de båda parterna:

– Det handlar ju inte om att gå ut på krogen, det här var systematiskt, de ville bli nekade och få ersättning för det.

– Vi måste stämma och också yrka på skadestånd för att det här fenomenet ska bort. Skadeståndet har ett avskräckande syfte. Om vi inte hade stämt, skulle det här fenomenet fortsätta och bli värre och värre, säger Hooman Hamzeh. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista