Språkcafé hjälper invandrare i Huddinge

I Huddinge kan invandrare sen ett par månader tillbaka träffa svenskar och öva på svenska språket över en fika. Det är projektet Frivilligkraft som ordnar språkcafé som ska leda till nya bekantskaper och en snabbare väg in i det svenska samhället.

- Jag vill prata svenska. Man måste prata svenska för att få jobb, för att bli en av de människor som bor i Sverige, säger Bassam Atto  som kom till Sverige från Irak för ett och ett halvt år sedan och besöker caféet.

I december startade språkcaféet i Huddinge. Varje tisdagkväll samlas volontärer och flyktingar i fikarummet i Komvux lokaler för att prata svenska och för att få nya erfarenheter och kontakter. 

Språkcaféet är en del av projektet frivilligkraft som drivs av den idella flyktingorganisationen swera med stöd från den Europeiska flyktingfonden och i samarbete med elva kommuner i landet. I Stockholm finns projektet i Botkyrka och Huddinge.

- Jag tror just för att det är en informell miljö så vågar de som är här för att träna svenska prata, säger Lisa van Hogerlinden, projektledare för Frivilligkraft i Huddinge och Botkyrka.

Projektet Frivilligkraft har också en mentorsverksamhet där frivilliga svenskar och nyanlända flyktingar paras ihop och sen träffas privat. Frivilligkraft ska nu pågå under två år och förhoppningen är att det sen inte ska behövas, säger Lisa van Hogerlinden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista