Taxiåkare krävs på mer skatt

165 taxiåkare i Stockholmsområdet får nu tillsammans betala nästan 45 miljoner kronor i utebliven skatt. En granskning som Skatteverket gjort har visat att bolagen undanhållit stora summor från beskattning.

– Det är stora belopp, det är helt klart, säger. Tomas Carmler, delprojektledare för Skatteverkets taxiprojekt.

Var det väntat att det skulle se ut så här i taxibranschen i Stockholm?

– Ja, tyvärr. Tidigare granskningar har visat att det är stora belopp som undanhålls från beskattning, och reaktioner vi har fått från företrädare i branschen visar att de flesta är överens om att det undanhålls stora belopp.

Under förra året granskade Skatteverket taxiåkare i Sveriges storstadsregioner.

I Stockholmsområdet ledde 165 fall till att mer skatt ska betalas in, totalt rör det sig om 43,5 miljoner kronor. Det är både så kallade friåkare och åkare som är anslutna till större taxiväxlar som undanhållit skatt. Ett femtiotal av fallen kommer att polisanmälas för skattebrott eller bokföringsbrott. 

Tre stora växlar
Skatteverket går nu vidare med en granskning av de tre stora taxiväxlarna i Stockholm och deras anslutna åkare. Företrädare för Taxi Kurir och Taxi Stockholm säger till Radio Stockholm att de välkomnar granskningen och att den behövs för att skapa en sund konkurrens på taximarknaden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista