Allt fler unga håller till kring Plattan

Allt fler ungdomar söker sig till plattan vid Sergels torg. Nu håller ett hundratal ungdomar till där mer eller mindre permanent. En del är på rymmen, till exempel undan föräldrar som inte accepterar deras livsstil.

Radio Stockholms reporter träffar flera ungomar som håller till vid Plattan.

– De flesta som är här, sover här, det är folk som inte heller bor hemma eller nåt sånt.

Hur överlever ni då, det går ju åt pengar för att äta och så?

– När jag kom hemifrån var jag så här tjock, alltså man ser en stor skillnad mellan nu och hemma.

– Det finns vissa som tjänar pengar på knark och sånt där, snor grejer och säljer vidare.

Just nu är ett 60-tal ungdomar anmälda försvunna hos ungdomssjouren i Stockholm. Antingen har föräldrar ringt jouren och är oroliga för sina barn eller så har ungdomarna rymt från till exempel instutitioner.

För att hitta de ungdomar som anmälts försvunna samarbetar jouren med bland andra polis och socialtjänst - men resurserna räcker långt ifrån till - ibland kan det dröja många månader innan barn och ungdomar kommer tillrätta - det berättar Karin Norlin vid ungdomsjouren.

– De kan ha varit borta länge.

Men är det ungar som är borta ett halvår, ett år i taget?

– Jag tror att det är några ärenden när det har varit ungar som har varit borta åtta månader, säger Karin Norlin vid ungdomsjouren.

Tjejerna vi träffar vid plattan har rymt hemifrån eftersom deras föräldrar inte accepterar deras sätt att klä sig, deras val av killar deras livsstil.

De har haft kontakt med fältarbetare, men säger de, fältarbetarna vill bara att vi ska åka hem och det går inte.

– De ville bara få oss hem igen hur mycket vi än försökte förklara, de förstår oss inte. De säger, gå hem så löser ni det.

– Mina föräldrar har sagt flera gånger; lyssnar du inte på mig så skickar jag dig bara till Turkiet, jag mördar dig och ingen kommer få reda på att jag dödat dig. Jag tar dig och gömmer din kropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista