Förhandlingar om Citybanan har inletts

På tisdagen inleddes förhandlingarna om hur den nya tågtunneln Citybanan under Stockholm ska finasieras. Regeringens förhandlare Carl Cedershiöld tycker att kommunerna i Mälardalen bör vara med och finansiera byggandet. Men Linköpings kommunalråd, moderaten Paul Lindvall, vill inte bekosta Stockholms nya tågtunnel.

Politikerna och näringslivet i Östergötland anser att byggandet av snabbspårjärnvägen mellan Stockholm och Linköping, är den viktigaste satsningen på årtionden i länet. De har lagt ner stor energi på att bygget ska kunna komma igång redan 2010.

Citybanan ett måste för att uppnå tidsvinster
Men en förutsättning för att det ska bli någon tidsvinst för snabbtågen är att spårkapaciteten vid Stockholms central byggs ut genom att bygget av Citybanan fullföljs.

Därför anser regeringens förhandlingsman Carl Cedershiöld att Linköping och Norrköping borde vara med och finansiera tunneln, som beräknas kosta ytterligare 16 miljarder kronor.

Tycker att kommunen bidragit nog
Hittills har både Norrköping och Linköping sagt nej till att vara med och finasiera tunneln

Linköpings moderata kommunalråd Paul Lindvall anser att kommunens finansiering av det nya resecentrum som krävs för Ostlänken är ett tillräckligt bidrag.

Men ett slutgiltigt nej till att ge pengar för att bygga Citybanan är det inte fråga om, enligt Lindvall.

Olof Sjölander
SR Östergötland
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista