Butiksanställda stjäl för två miljarder

15 000 butiksanställda stjäl regelmässigt på jobbet, det hävdar branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport. Sammanlagt två miljarder kronor försvinner ner i de anställdas fickor per år, enligt rapporten.

– Varje anställd som stjäl är en för mycket, men det är tyvärr alldeles för många, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Hur har ni kommit fram till siffran 15 000?

– Vi har ju våra medlemsföretag som rapporterar in svinn. Sedan görs det ju vissa insatser också mot det interna och externa svinnet, då kan man se sammantaget och så kommer man till de här siffrorna. Vi har en uppfattning om att de anställda står för en och en halv till två miljarder.

Vad är det de stjäl?

– Det vanligaste är att man stjäl i kassan, rena kontanter, sedan är det naturligtvis även de varor som är till försäljning som lockar.

Är det någon skillnad på storstad och landsbygd hur man stjäl?

– Ja, den sociala kontrollen fungarar bättre i landsorten och det gör att det håller emot lite mer, man är försiktigare, säger Dick Malmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista