Stockholms politiker välbetalda

Politikerna i Stockholms kommunfullmäktige tjänar nästan dubbelt så mycket som den genomsnittliga stockholmaren. Etnologen Karl-Olov Arnstberg tycker inte att det är någon bra utveckling att ha politiker som som aldrig upplevt hur det är att ha en tom plånbok.

För år 2005 deklararerade stockholmarna i snitt drygt 260 000 kronor i så kallad taxerad förvärvsinkomst, enligt en preliminär uppskattning som gjorts med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån.

Men i fullmäktige, som är Stockholm stads högsta beslutande politiska organ, ser det annorlunda ut.

Radio Stockholm har kartlagt vilka inkomster de 101 politikerna i fullmäktige deklarerat - och där hamnar genomsnittet för 2005 på 506 500 kronor.

Det är nästan det dubbla jämfört med en genomsnittlig stockholmare.

Några av fullmäktiges ledamöter hade det året heltidssysselsättning som politiker, men de flesta är fritidspolitiker och får sin huvudsakliga inkomst från annat håll.

Men etnologen Karl-Olov Arnstberg är inte förvånad. Han menar att samhället utvecklats mot större klyftor mellan olika grupper och att klyftorna idag snarare finns mellan vinnare och förlorare än mellan vänster och höger. Det är något som också syns när det gäller vilka som når långt inom politiken.

- Om man säger att det finns en samvariation mellan att vara vinnare, goda inkomster, god utbildning, gott självförtroende, alltså den individuella karriärens grundstenar, så är det klart att den som har framgång i ett sammanhang har det med all säkerhet också i ett annat, säger Karl-Olov Arnstberg.

- Politiker som aldrig upplevt hur det är att ha en tom plånbok, det är ingen bra utveckling.

- Det finns ju en risk hela tiden att de här politiskt goda och vackra orden blir en ren retorik och att de politiska åtgärder man gör, inte riktigt når fram till de som behöver det bäst, säger Karl-Olov Arnstberg.

Maria Blomquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista