Kollo på Barnens ö räddat

Det blir kollo på Barnens ö i sommar. Det är definitivt klart efter att kommunstyrelsen i Stockholms stad på onsdagseftermiddagen beslutat att skjuta till 1,3 miljoner kronor.

– Det är glädjande. Det har varit nervöst och lite svettigt att inte veta om vi kunde dra igång eller inte. Det hade varit tråkigt att meddela barnen att vi inte skulle kunna driva verksamheten, säger Lennart Arrheninus, vd för Stiftelsen Barnens dag som driver kolloverksamheten.

Vad betyder de här 1,3 miljonerna?

– Det innebär att upp till 4 000 barn kan komma till Barnens ö i sommar.

Stiftelsen Barnens Dag som driver sommarkollo på Barnens ö dras med underskott, men nu är sommarens verksamhet räddad genom att Stockholms stad skjuter till 1,3 miljoner.

Samtidigt finns ytterligare minusposter på 10,7 miljoner som enligt stiftelsen bland annat beror på tidigare höga personalkostnader och underhåll av de många byggnaderna.

Det är också svårt att få in pengar eftersom Barnens ö idag knappt går att använda till något under vinterhalvåret.

Enligt det gamla avtal som finns mellan stiftelsen och staden ska staden täcka underskott, men hur de ekonomiska problemen ska hanteras är ändå oklart.

– Det finns ett gammalt löfte att staden ska gå in och täcka förluster, men vi måste naturligtvis lösa stiftelsens ekonomiska bekymmer på längre sikt, för så här kan vi inte ha det, säger Kristina Axén Olin,  moderat ordförande i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista