Stora ökningar av politikers inkomster

Snittinkomsten bland de personer som sitter i Stockholms kommunfullmäktige är nästan dubbelt så hög som för den genomsnittlige stockholmaren. Och deras årsinkomster har dessutom ökat kraftigt - i snitt nästan 100 000 kronor på fyra år.

När Radio Stockholm för fyra år sedan undersökte hur mycket de 101 fullmäktigeledamöterna i Stockholms stad tjänade så blev snittet 408 000 kronor om året. När vi nu gjort motsvarande undersökning igen, blev snittet 506 500 kronor, det vill säga en kraftig ökning.

Enskilda partier redovisar ännu större ökningar, socialdemokraterna och folkpartiet går till exempel från ett snitt på 390 000 kronor till 560 000 respektive nästan 600 000 kronor.

Miljöpartiet, som har den lägsta snittinkomsten, har gått från 223 000 kronor till 364 000.

Då, precis som nu, är några av de som sitter i fullmäktige heltidspolitiker, men de flesta är fritidspolitiker och får sin huvudsakliga inkomst någon annanstans ifrån.

Flera som Radio Stockholm talat med tror att maktskiftet från rödgrönt styre till borgerligt i höstas haft betydelse för att snittinkomsten i fullmäktige stigit, men moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin är tveksam...

- Nej, jag tror inte att det spelar så stor roll, men det är klart, att visst finns det skillnader i partier och visst finns det vissa yrken som väljer ett parti mer än ett annat, visst har vi den typen av tradition, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista