Skyddsstopp i tunnelbanan hävt

En brand i en motor i en tunnelbanevagn på Rinkebys tunnelbanestation i förmiddags, fick fackförbundet Sekos skyddsombud att stoppa all trafik med de gamla tunnelbanevagnarna på torsdagen. Stoppet hävdes senare av Arbetsmiljöverket, men facket är fortsatt kritiskt.

Det går inte att garantera att händelsen inte ska upprepa sig, säger Jan Ternander är tillförordnad teknisk chef på Veolia transport, som driver tunnelbanan.

- Jag tror inte att vi kommer få bort de här händelserna till hundra procent. Vi kommer alltid att ha ett och annat motorhaveri, säger han.

Det var vid halv tiotiden i förmiddags som tunnelbanestationen i Rinkeby fick utrymmas efter att det kom rök ur en motor på en av vagnarna. Nere på den utrymda perrongen luktade det fränt av brandrök - tåget stod kvar, men det var inga synliga brandskador på vagnarna. Ingen skadades idag, men för snart två år sedan fick tolv personer rökskador efter att det brunnit i en vagn, också då vid rinkeby. Det handlade om en helt annan typ av brand, enligt Jan Ternander. Dagens brand handlar om ett mekaniskt fel, säger han, inte elektriskt som det var den gången.

Fackförbundet Sekos skyddsombud stoppade under dagen all trafik med den gamla typen av tunnelbanevagnar, men vid halvfyra på eftermiddagen hävdes stoppet av Arbetsmiljöverket, som bedömde att risken inte var så stor att det behövdes ett skyddsstopp. Verket har ändå satt krav på Veolia att undersöka saken närmare. Håkan Edén, chef för arbetsmiljöverkets stockholmsdistrikt, säger till Radio Stockholm att det ju inte brinner av sig själv och att de vill veta varför det händer.

Fackförbundet Seko tycker att det nu är dags att helt byta ut de gamla vagnarna.

- Vagnarna som de här, som kan brinna av flera skäl, det kan inte vara bättre än vagnar som bara kan brinna av ett skäl, säger Pierre Sandberg, ordförande för Sekos klubb 119.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista