"Landstingsledningen måste prioritera"

Efter den senaste tidens problem inom barnsjukvården med bland annat stopp för planerade operationer, säger nu läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus att om inte sjukvården för barn får mer pengar så måste landstingsledningen peka ut vilka patientgrupper som ska avvisas när de söker vård.

- Hur pass aktivt ska vi behandla barn med svår epilepsi, hur täta återbesök kan man ha, hur aktiv kan vi vara med specialbehandlingar, säger Per Åmark, överläkare på barnneurologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Per Åmark säger att orsaken till den senaste tidens problem inom barnsjukvården i Stockholm inte beror på infektionstoppar.  Sanningen är att exempelvis Astrid Lindgrens barnsjukhus gradvis utsatts för besparingar som gör att sjukhuset inte klarar av en vanlig vinter, enligt honom. En annan bidragande orsak till problemet är också att antalet barn blir fler i länet med inflyttning och stora barnkullar.

Sammtidigt går den läkarvetenskapligavetenskapliga och tekniska utvecklingen framåt vilket gör att läkarna kan hjälp fler patienter numera.

Därför vill läkarna att landstingstyrelsen, om den inte ger mer pengar till barnsjukvården, hjälper till med att prioritera vilka patienter som ska få hjälp.

- Målet med det här är ju egentligen att få hjälp med att hitta ett möjligt bästa läge för att göra det vi tycker att vi vill göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista