Mer privatiseringar i primärvården väntas

Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting välkomnar beskedet att stopplagen för utförsäljning av sjukhus försvinner den första juli i år, enligt en proposition från regeringen. Socialdemokraterna tror det kommer leda till att patienter som skaffar privata försäkringar får bättre vård än andra. 

Störst skillnad i primärvården
Finanslandstingsrådet moderaten Chris Heister tror att den största skillnaden kommer att ske inom primärvården, att lagändringen där kommer att ses som en uppmuntran att avknoppa eller starta privata alternativ. 

Heister ser en bättre sjukvård för alla genom konkurrens och nytänkande.Socialdemokraterna i landstinget har en helt annan bild.

Oro för orättvis vård
Oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Ingela Nylund-Watz spår en utveckling där vårdföretag knyter kontakter med försäkringsbolag och att den som skaffar en privat sjukvårdsförsökring kan få en bättre och snabbare vård.

Hon tror också att den borgerliga alliansen i Stockholm planerar att privatisera delar av Universitetsjukhuset Karolinska.

Moderaten Chris Heister säger att det snarare är dagens sjukvårdsköer som gör att den som har pengar kan köpa sig snabbare vård nån annanstans, och att det inte finns några planer på att stycka upp Karolinska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista