Ungdomar placerades i utkyld barack

Två ungdomar från Norrtälje respektive Nynäshamn placerades i en utkyld barack på ett gotländskt familjehem, där det också förekom alkohol och droger. Kommunerna som placerat ungdomarna bröt mot lagen genom att inte kontakta Gotlands kommun, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Missförhållandena upptäcktes av Gotlandspolisen.

– Bland annat temperaturen i boendet var låg och ja, dörrar gick inte att stänga och så där. Så man kunde ifrågasätta hur bra man kunde ha det i det boendet, berättar kriminalinspektör Fredrik Persson.

”Iskalla golv”
”Vi klev in i baracken och där var kallt, riktigt kallt”, skriver de båda poliser som var där.

”Golven var iskalla och troligtvis dåligt isolerade. I ena änden av vardagsrummet låg en liten madrass på golvet, bäddad med sängkläder. Bredvid sängen stod en liten värmefläkt och blåste varmluft mot madrassen.

I köket stod papperskassar med gammal mat och skräp och det var smutsigt och skitigt. I soppåsarna hittades tomma vinförpackningar och urdruckna starkölsburkar”

Sov där sällan
Den ena av de två ungdomarna berättade att han bara sovit där en enda natt under de senaste åtta dygnen.

Enligt de båda poliserna uppgav den äldre av de två killarna att han missbrukar narkotika varje dag i två månaders tid utan att ägaren till familjehemmet ens reagerat.

En dag låg han i baracken och hade precis tagit morfin då ägaren kom in och frågade hur det var. Killen svarade att han kände sig dålig bara och då vände ägaren på klacken och gick ut igen.

Socialtjänsten kände inte till ungdomarna
Socialtjänsten på Gotland kände inte till det här fallet – de båda personerna som var placerade i familjehemmet kommer från fastlandet.

Enligt socialtjänstlagen skulle då deras respektive hemkommuner ha meddelat Gotlands kommun om placeringen, men det har man inte gjort berättar Ulf Linnerhed som är socialkonsulent på länsstyrelsen på Gotland för Sveriges Radio Gotland.

Karin Brindt, SR Gotland
karin.brindt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista