Svårt få rätt tolkhjälp i vården

Tillgången till kompetenta och kunniga sjukvårdstolkar har blivit allt sämre sedan fem privata företag tagit över all tolkförmedling i vården i Stockholms län. I de flesta fall kan företagen bara erbjuda outbildade, icke-auktoriserade tolkar.

Risken för missförstånd, felbehandling och skador i vården ökar, samtidigt som patienter som inte talar svenska allt oftare tvingas använda anhöriga som tolkar när de söker vård.

I höstas handlade landstinget upp tolktjänster för runt 200 miljoner kronor.

Fem bolag
Uppdraget gick till fem privata bolag där priset avgjorde vilka som skulle anlitas framöver.

Landstinget kräver att företagen i första hand ska använda auktoriserade tolkar.

Men så har det inte blivit,  tvärtom går minst tre av fyra tolkuppdrag gått till icke-auktoriserade tolkar.

Radio Stockholm har tagit del av leverantörernas egen redovisning till tjänstemännen på Landstinget. Av dokumentationen framgår att andelen icke-autoriserade tolkar i de flesta fall legat på mellan 70 och 75 procent.

Det värsta exemplet är dock en förmedling som i 98 fall av 100 låtit tolkar utan någon utbildning sköta kontakten mellan patient och läkare eller sjuksköterska.

Störst brister
I sydvästra delen av Stockholms län är tolkbehovet som störst - men också bristerna.

Sjuksköterskan Ann Brackman-Thieme sköter bokningen av språktolkar på vårdcentralen i Skärholmen. Hon berättar för Radio Stockholm att möjligheten att boka kompetenta språktolkar minskat märkbart sedan i höstas, och att vissa av de tolkförmedlingar som fått uppdrag från landstinget gett intryck av att arbeta oseriöst och oprofessionellt

På Skärholmens vårdcentral tvingas man då det är omöjligt att med kort varsel skaffa fram tolk åt patienter ofta anlita anhöriga som tolk, något som Ann Brackman-Thieme anser är olämpligt på flera sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista