Ytterligare 850 tjänster bort från Astra

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca planerar att minska personalstyrkan i Södertälje med totalt 1300 tjänster under de kommande tre åren. Uppsägningar kan bli aktuella, enligt informationsdirektör Staffan Ternby.

Sedan tidigare har företagit aviserat neddragningar med 450 tjänster i år, men nu tillkommer alltså 850 under 2008 och 2009. Astra Zenecas informationsdirektör Staffan Ternby utesluter inte uppsägningar.

– Under 2007 så tror vi att vi med ganska stor sannolikhet klarar oss utan uppsägningar. Sen i det fortsatta programmet då är det svårare att vara så säker, då kan det mycket väl bli vissa uppsägningar, men vi hoppas att verkligen få ner antalet uppsagda, säger han.

Bakgrunden till neddragningarna är enligt Staffan Ternby att Astra Zeneca haft vissa motgångar i forskningen och inte fått fram nya produkter, samtidigt som tillverkningen blivit mer effektiv.

Det är framför allt inom tillverkningen som neddragningarna ska ske, säger Staffan Ternby. Där arbetar idag cirka 4 000 personer i Sverige. Det är alltså en stor andel av tjänsterna som företaget vill ta bort, konstaterar Anders Larsson, klubbordförande för IF Metall i centrala Södertälje.

– Det vi gör nu är att vi förhandlar om de 450 och där tror jag att vi kommer undan utan uppsägningar, men de övriga 850, det ser jag ju fram emot förhandlingar om med företaget.

Hur menar du då?

– Ja, företaget får ta upp en förhandling och klargöra hur de vill reda ut situationen.

Det är inte ens några förhandlingar påbörjade alltså?

– Nej, några sådana förhandlingar är inte påbörjade.

Astra Zeneca planerar enligt Staffan Ternby att erbjuda äldre medarbetare förtidspension och övriga hjälp med att starta eget eller påbörja studier.

Anders Larsson får en uppmuntrande klapp i ryggen av några förbipasserande kollegor under intervjun. Några stora reaktioner bland personalen har det inte kommit än, men under det årsmöte klubben har under eftermiddagen väntar han sig diskussioner.

– Jag förväntar mig en hel del reaktioner där. På de här 450 vart det en viss oro i början, men sen gick ju företaget ut och sa att deras intention var att det här skulle kunna gå utan uppsägningar och det tror jag lugnade ner situationen. Men när det kommer ytterligare 850 då... Det sprids en oro och olust i leden här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista