Förlikning i fall med mobbad elev

Ett fall av mobbning mot en lågstadieelev i Stockholm har avslutats utan inblandning från Skolverkets barn- och elevombud. En uppgörelse har nåtts mellan företaget Pysslingen som driver den aktuella skolan och mamman till den mobbade eleven. Fallet handlar om en elev som bland annat blev slagen med järnrör och sparkad av en klasskamrat.

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius har drivit det aktuella fallet ända sedan hösten 2005. Det handlar om en lågstadieelev i Stockholm som mobbades och kränktes av sina klasskamrater.

Pojken bytte skola
Bland annat blev pojken jagad, sparkad och slagen med ett järnrör. Det var pojkens mamma som anmälde trakasserierna och det hela slutade med att pojken till slut bytte skola.

Fallet blev det första som togs upp av barn- och elevombudet Lars Arrhenius. Han hade krävt att företaget Pysslingen, som driver den aktuella skolan, skulle betala ett skadestånd på 50 000 kronor till pojken.

Vill inte avslöja hur mycket pengar det handlar om
Men nu har en förlikning istället nåtts mellan Pysslingen och pojkens mamma där pojken får kompensation. Parterna vill inte avslöja exakt hur man kommit överens. Allt detta skedde utan barn- och elevombudets inblandning

– Ja, allstå själva förlikningen grundar sig på att jag en gång har fattat ett beslut om att begära skadestånd, sedan är det naturligtvis upp till vårdnadshavarna att bestämma om man vill driva frågan i domstol eller inte. Och i det här fallet har modern valt att komma överens med huvudmannen, säger Lars Arrhenius, barn- och elevombud på skolverket.

Men hur ser du på din egen roll i det här fallet?

– Man får ha respekt för att människor inte vill processa. Det är inga händelser och situation eller anmälningar och utredningar som är de andra lika . Det här är ett fall där det löst sig på det här sättet, andra fall kommer lösas i domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista