Lärarhögskolan flyttar till Frescati

Lärarhögskolan i Stockholm kommer att flytta från de specialbyggda lokalerna vid Thorildsplan på Kungsholmen i Stockholm till Stockholms universitet, vid Frescati. Slöseri med pengar menar kritiker - nödvändigt när lärarhögskolan ska bli en del av Stockholms Universitet nästa år, menar universitetes rektor Kåre Bremer.

Lärarutbildningen kommer att bli en väldigt stor del och en viktig angelägenhet för universitetet, och då behöver den finnas här tillsammans med den övriga verksamheten, säger Kåre Bremer, rektor på Stockholms Universitet.

Nybyggda lokaler på Kungsholmen
Lärarhögskolan i Stockholm ligger idag i nybyggda och fräscha lokaler vid Thorildsplan på kungsholmen - Campus Konradsberg. Flera av byggnaderna stod klara för bara några år sedan.

På högskolans bibliotek sitter studenterna förskjunkna i sina böcker - här är det få som känner till att man planerar att flytta till Universitetet. En del tycker att det låter som en bra idé - om man kommer närmre forskningen som bedrivs där. Andra tycker att det låter som slöseri att lämna lokalerna här.

– Jag tycker att det låter som ren kapitalförstöring, jag menar nu har man ju lokaler, man har bra campus här. Sedan att utveckla lärarutbildningen, det är ju en annan historia, det tror jag man behöver göra, säger Pontus Enge, som läser till gymnasielärare.

Många av de blivande lärarna läser redan en stor del av sina studier ute på universitetet - ett system som många här tycker fungerar bra.

Ska öka kontakten med forskningen
Men lärarutbildningen har kritiserats i utvärderingar från högskoleverket för att ha för låg kvalitet, bland annat för att studierna haft för dålig förankring i forskningen.

och det är just för att öka kontakterna med forskningen som Kåre Bremer vill att lärare ska utbildas på Frescati - så att till exempel den som ska bli historielärare får veta mer om den historieforskning som pågår.

Lärarhögskolans rektor Ingrid Carlgren tycker att det är en bra idé med närmare kontakter med universitetet - men det är inte särkilt ekonomiskt att flytta ifrån nybyggda och väfungerande lokaler, säger hon.

– Det finns ju en aspekt som har med slöseri av samhälleliga resurser att göra, som jag tycker kan vara värt att överväga, säger Lärarhögskolans rektor Ingrid Carlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista