Avtal om språktolkning i vården rivs upp

Avtalen kring språktolkning i vården i Stockholm kommer att rivas upp. Det lovar nu landstingspolitiker från höger till vänster efter Radio Stockholms rapportering om stora problem på många vårdcentraler i sydvästra delen av länet.

Enligt den ansvarige politikern, moderata landstingsrådet Lars-Joakim Lundqvist måste det bli lättare att få tolkhjälp - och bättre tillgång på utbildade vårdtolkar. 

– Om det behövs ska upphandlingen göras om helt - och då kommer priset inte vara avgörande, säger han.

Avtalen med de fem privata tolkförmedlingarna skrevs i höstas, efter en upphandling där kvaliteten på anbuden skulle vara vägledande. Så sa den politiker som då var ansvarig, vänsterpartisten Birgitta Sevefjord.

Men tjänstemännen fick sköta det hela på egen hand och det resulterade i att det bara blev priset som styrde.

Birgitta Sevefjord är idag mycket självkritisk - och missnöjd med resultatet. Anbuden från de fem entreprenörerna var nämligen så låga att det nu i praktiken är omöjligt att hyra in en auktoriserad sjukvårdstolk utan att förmedlingen går med förlust.

Resultatet har blivit att i stället för att i första hand använda auktoriserade sjukvårdtolkar går de allra flesta tolkuppdrag till oauktoriserade, outbildade tolkar som får sköta i kontakten mellan doktor och patient.

På flera vårdcentraler har det också medfört fler fall av tolkning per telefon, eller barn som tolkat åt sina föräldrar - ingendera någon bra lösning ur medicinsk synvinkel.

Birgitta Sevefjord säger till Radio Stockholm att hon litade på att Landstingets tjänstemän skulle sköta uppdraget att handa upp språktolktjänster, men att priset denna gång tilläts styra över kvaliteten - och det blev helt fel.

Förslaget att riva upp avtalen om språktolkar kommer förmodligen att behandlas på nästa möte i Hälso- och sjukvårdsnämnden om en månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista