Långa väntetider för abort i länet

Kötiderna för abort måste bli kortare - det slår socialstyrelsen fast i en rapport. Abort ska ses som akutvård och målsättningen måste därför vara att ingen kvinna ofrivilligt ska behöva vänta från tidsbeställning till det första läkarbesöket enligt socialstyrelsen.

– Det är viktigt att kvinnan, när hon väl har bestämt sig får en besökstid hos läkaren och sedan genomgår den här aborten så snart som möjligt. Det här är att betrakta som akut vård och det krävs akut omhändertagande, säger Katrin Ekström, utredare på Socialstyrelsen.

I Stockholms län tar det i genomsnitt 8,6 dagar att få en första tid för läkarbesök inför en abort. Det är den näst längsta väntetiden i landet och en väntetid som alltså enligt socialstyrelsen inte ska finnas, eftersom abort ska jämställas med akutvård.

Abortvården till graviditetsvecka 12 kartlagd
Socialstyrelsen har kartlagt abortvården i landet till och med graviditetsvecka 12. Sådana aborter kan ske antingen medicinskt med läkemedelsbehandling fram till vecka 9 eller kirurgiskt.

Även när det gäller väntetiden från första läkarbesöket till själva aborten ligger Stockholms län över riksgenomsnittet, både när det gäller medicinska aborter och kirurgiska, visar kartläggningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista