Samarbete mot missbruk gav resultat

Samarbetet mellan landsting och kommuner i behandlingen mot drog- och alkoholberoende får gott betyg i en ny studie från Stockholms universitet. Varannan man och nästan två av tre kvinnor som ingick i undersökningen har slutat att dricka eller dricker mycket mindre ett år efter att de startat behandlingen.

Sedan slutet av 90-talet samarbetar landstinget med socialtjänsten i en rad kommuner i länet, med lokala mottagningar. Det folkpartistiska sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg är nöjd med det arbetssättet:

– Det är glädjande att de lokala mottagningar som etablerades runt millennieskiftet, nu när de utvärderas, fortfarande sex-sju år sedan att de första startade, vi ser att fler kommer in i behandling, att fler patienter får god effekt av sin behandling och även vid ettårsuppföljningar är fria från sitt missbruk.

Missbruksvården i Stockholms län organiserades om ordentligt i slutet av 90-talet. Idag, sju år senare ,visar en ny studie från Stockholms universitet att utvecklingen stadigt går åt rätt håll.

Av 654 personer som ingått i undersökningen har varannan man och nästan två av tre kvinnor slutat dricka eller dricker mycket mindre alkohol bara ett år efter att de startat behandlingen.

För narkotikaberonde är siffrorna ändå bättre, 66 procent av männen och 7 av 10 kvinnor har minskat sitt missbruk kraftigt.

Och enligt Birgitta Rydberg är det här i mycket hög grad ett resultat av de nya arbetsformerna, med tonvikt på lokal behandling som började användas i Stockholm i slutet av 90-talet.

Resultaten är faktiskt så bra att de är på god väg att bilda mönster för missbruksvården också i övriga Sverige.

– På många håll i landet är man intresserad och vill ta efter hur vi jobbar. De har kunnat se att det finns uppföljningar som Stockholms universitet har gjort i ett par omgångar, som visar på att det är effektivt, att man får bra resultat när man arbetar på det sätt som vi gör i Stockholm, säger Birgitta Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".