Brist på flygledare kan ge förseningar

Flygledarna på Arlanda varnar för stora förseningar i flygtrafiken på Arlanda till sommaren. Orsaken är den brist på flygledare som uppstått och som bland annat ställde till problem för flygtrafiken på flygplatsen under förra veckan.

Peter Lennartsson som är ordförande för fackförbundet ST inom flygledningen är oroad inför sommaren.

– Ja, oroad så tillvida att om vi inte hittar en lösning, får vi jätteproblem och det drabbar naturligtvis flygresenärer, flygbolag, oss, Luftfartsverket, ja alla som arbetar med flygverksamhet, så vi måste hitta en lösning, säger Peter Lennartsson, orförande för flygledarna inom ST-facket.

Det är bara ett par månader kvar. Hinner ni?

– Jag hoppas det.

Peter Lennartsson säger att efter att flygtrafiken minskade efter 11 septemberattentaten 2001 antog Luftfartsverket en besparingsplan som bland annat drabbade trafikledarna.

Utbildning ställdes in
Inga vakanser skulle återbesättas, och utbildning av trafikledare ställdes in.

Men under senare år har flygtrafiken ökat igen. Det har gjort att det i hela landet saknas runt 70 flygledare.

Och bristen har drabbat Arlanda hårt eftersom grundbemaningen är låg i flygledartornet.

– Det som är problemet på Arlanda är att man under lång tid har haft låg grundbemanning. Redan när schemat delas ut finns det tomma pass, man har planerat att ha övertid.

Under förra veckan drabbades flygtrafiken på Arlanda av förseningar. Under vissa dagar var nästan hälften av personalen i tornet borta på gund av sjukdomar.

Kan sprida sig
Och inför sommarens semesterperiod spår facket att problemen också kan sprida sig till övriga flygplatser i landet.

ST inom flygledningen och Luftfartsverket sitter i förhandlingar just nu om hur problemen ska lösas inför framtiden.

– Vi vill ju att det ska vara så lite förseningar som möjligt, men då måste vi sätta oss ned och diskutera, och nu sitter vi sedan två veckor, arbetgivare och fack, och försöker hitta en lösning inför sommaren, säger Peter Lennartsson.

Radio Stockholm har sökt Lars Rekke, generaldirektör för Luftfartsverket för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista