Barkarby flygklubb sägs upp

Barkarby flygklubb sägs upp från sitt avtal vid Barkarby flygfält. Det beslöt kommunstyrelsen i Järfälla på tisdagen. Kommunen ska bygga på flygfältet och det innebär att Stockholms enda flygfält för småplan försvinner, enligt Bo Danielsson, ordförande i Barkarby flygklubb.

– Jag tycker det är sorgligt. Det är ju Stockholms sista flygfält för mindre flygmaskiner, så det var ingenting vi hade förväntat oss, direkt, säger Bo Danielsson, ordförande i Barkarby flygklubb.

Det sägs nu att det här sägs upp med ett kalenderårs varsel. Vad innebär det för er fortsatta existens?

– Det vi har fått veta är att det gäller fram till den 31 december 2008, med möjlighet till förlängning i det avtalet, men det är ju en katastrof för stockholmsflyg. Vi har 150 flygmaskiner, 82 hangarer och 900 medlemmar i den här klubben. Vart ska de ta vägen? Det närmaste vi har är Eskilstuna, och det känns inte så bra, säger Bo Danielsson.

Arrendeavtal
Järfälla kommun äger större delen av marken inom Barkarbyfältet, och för att underlätta kommunens exploatering av fältet, bland annat planeras ett äldreboende, sägs det arrendeavtal man har med flygklubben alltså upp i enlighet med det det kalenderårsvarsel som finns.

– Vi har ställts inför faktum att vi måste välja flyg eller bostäder. Och som kommunpolitiker väljer jag självklart bostäder, säger Eva Lennström, moderat kommunalråd i Järfälla kommun.

Förvånad
Bo Danielsson på flygklubben är förvånad över tisdagens beslut i kommunstyrelsen eftersom han trodde att flygklubben hade stöd bland politikerna. Men han har inte gett upp än.

– För det första kommer vi att arbeta vidare på att få behålla Barkarby, för vi tycker att det här är ett vansinnigt beslut. Sedan kommer vi att leta efter alternativ i Stockholmsområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista