Områden för vindkraft får kritik

Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan är kritisk mot att Länsstyrelsen har pekat ut havet söder och sydost om Landsort som riksintresse för vindkraft.

Som Radio Stockholm berättade på tisdagen, föreslår Länsstyrelsen fyra områden i länet, tre till havs och ett på land som särskilt intressanta för framtida vindkraftparker.

Men Ilija Batljan säger till Dagens Nyheter att framtida vindparker bör läggas betydligt längre ut till havs och att Länsstyrelsen borde visa större respekt för skärgårdens förhållanden.

Samtidigt oroas sälforskare över ett av de andra utpekade områdena: grundbankarna utanför Svenska Björn, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Olle Karlsson, sälforskare knuten till Naturhistoriska Riksmuseet, är grundbankarna utanför Svenska Björn inget bra område att experimentera med, och han säger att problem kan uppstå för sälarna när de eventuella vindkraftverken byggs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista