Slutar av hälsoskäl.

Nykvarns kommunalråd slutar

Nykvarns kommunalråd Dan Fagerlund lämnar sina stora politiska uppdrag på grund av hälsoskäl. 2002 blev Dan Fagerlund kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn, och i samband med detta gick partiet starkt framåt i kommunfullmäktige.

– Att leva under den press som det är att vara ensamt kommunalråd, så måste man vara fysiskt frisk och de är inte jag just nu, utan jag har problem med mina leder, säger Dan Fagerlund.

Har varit sjukskriven
Det är alltså hälsan som sätter stopp för Dan Fagerlund som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn. Han har varit sjukskriven sedan början av januari och väljer nu alltså att lämna sina uppdrag. Dan Fagerlund blev 2001 den drivande kraften inom Nykvarnspartiet, ett parti som fick hela 35 procent av rösterna i kommunfullmäktige i valet 2002.

Nykvarns kommun bildades 1999 efter en delning från Södertälje kommun. Kommunen har knappt 9 000 invånare och Nykvarnspartiet är enbart ett lokalt politiskt parti.

Tätt samarbete med borgerliga partier
Nykvarnspartiet har samarbetat mycket med borgerliga partier. Men enligt Dan Fagerlund ska det inte tolkas som att partiet gått mer åt höger.

– Jag vidhåller fortfarande att vi inte placeras på vänster-höger-skalan, utan jag ser det som att vi tar fråga för fråga, säger Dan Fagerlund.

Efterträds av Anne Johansson
Fagerlunds efterträdare heter Anne Johansson och på torsdag kommer kommunfullmäktige att rösta fram henne som nytt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn. Enligt Fagerlund har hon hela majoriteten bakom sig.

Dan Fagerlund har ett tydligt råd till dem som kommer att driva politiken vidare i Nykvarn.

– Det viktigaste som politiker i en liten kommun, lyssna och lyssna väldigt brett och försök utifrån det hitta lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista