Nytt kansli ska underlätta avknoppning

Stockholms stad vill att kommunal verksamhet förs över till privat regi. På onsdagen presenterades det nya avknoppningskansliet, som ska hjälpa anställda att ta över kommunal verksamhet.

– Egentligen har vi inte satt några begränsningar mer än myndighetsutövning och det som är direkt olämpligt, säger Stockholms moderata finansborgarråd Kristina Axén Olin.

Vad kan vara direkt olämpligt?

– Just, det här som är i gränslandet till myndighetsutövning, eller om det bara skulle vara avknoppade verksamheter i ett område, då kan man ju också fundera på hur stor valfriheten blir.

Du ser ingen risk att kommunen förlorar inflytande över verksamheten om för mycket säljs ut?

– Nej, därför att det här är inte en fråga om att sälja ut och det är inte så att vi fråntar oss tillsynen och kvalitetsmätningar och avtal och annat.

Köper tjänster för elva miljarder
Det finns inga restriktioner inom vilka verksamheter avknoppning kan ske utan det kan vara allt från badhus och parkskötsel till förskolor och hemtjänst.

Idag köper Stockholms stad tjänster för runt elva miljarder kronor per år och det är en siffra som kan öka kraftigt enligt det moderata finansborgarrådet, Kristina Axén Olin.

Oppositionen kritisk
Det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Roger Mogert är kritisk på flera punkter.

– Det är märkligt att man väljer att fokusera på att göra sig av med verksamheter istället för att se till att skola, äldreomsorg och barnomsorg blir så bra som möjligt, säger Roger Mogert.

Finns det något värde i att konkurrensutsätta verksamhet?

– Det handlar ju inte om att allting ska vara kommunalt, utan vad det här handlar om från deras sida är tvärtom att allting ska bort, så att säga.

I Hässelby är Ulla-Britt Larsson delägare i fyra förskolor och hon ser en tydligare roll i att driva verksamheten själv.

– Tidigare var det många andra frågor från stadsdelen som vi chefer skulle hantera, men nu vet vi, det är vissa ekonomiska frågor och det är verksamhetsfrågor, säger Ulla-Britt Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".