Schackförbundet svindlat

Sveriges Schackförbund har svindlats på hundratusentals kronor av en tidigare ledargestalt inom förbundet. Bland annat bodde mannen under ett halvår helt privat på ett lyxhotell i Göteborg,  och notan fick schackförbundet stå för.

Nu kräver Stockholmsdistriktet, landets största med 8000 medlemmar, att styrelsens ansvar ska klarläggas vid en extrakongress om några veckor.

Har polisanmälts
Den utpekade personen, som tidigare haft en hög post inom Sveriges Schackförbund har nu polisanmälts. Det som utlöste det hela var en smitnota från hotellet Gothia Towers i Göteborg där mannen bodde i sex månader med helpension.

Schackförbundet kräver 100 000 av honom - men det finns också sedan flera år andra märkliga detaljer i den här affären.

Har levt på traktamenten
En intern utredning som schackförbundet gjort pekar på att mannen systematiskt under flera års tid levt på skattefria traktamenten och kostnadsersättningar från förbundet.

I sig inte olagligt - men mot bakgrund av att mannen ständigt jagats av kronofogden, och officiellt tvingats leva på existensminimum - samtidigt som han sagt sig arbeta helt ideellt för Schackförbundet - hamnar hans agerande i ett minst sagt tveksamt sken.

Har skadat schacksverige
Hur mycket förbundsstyrelsen vetat om är inte klarlagt , och om de kan sitta kvar ska nu en extrainsatt kongress försöka komma fram till. Men oavsett det har den här historien definitivt skadat hela schacksverige enligt Stockholmsdistriktets ordförande Sven-Gunnar Samuelsson.

– Det har ju kostat en massa psykisk energi och mycket utredningsarbete och tyvärr har det skadat förbundet och verksamheten ganska mycket. Vi hade kunnat använda all den här energin till annat istället, till mycket nyttigare saker, säger Sven-Gunnar Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".