Teatrar får behålla momspengar

En rad teatrar och orkestrar får nu behålla 100 miljoner kronor i momspengar som regeringen tidigare fryst, det beslutade regeringen under torsdagen. I Stockholms län berör beslutet bland andra Orionteatern, Strindbergteatern, Cirkus Cirkör och Moderna Dansteatern.

En av de institutioner som berörs är Cirkus Cirkör - som därmed får tillbaka 1, 7 miljoner kronor i år.

– Det betyder jättemycket för verksamheten. Nu kan vi äntligen göra en USA-satsning som vi har drömt om att göra och som kommer att generera pengar tillbaka till Sverige, säger, Pia Kronqvist, vd för Cirkus Cirkör.

Nånting som vi kommer märka av här på hemmaplan då?

– Ja, alltså, vi kommer också att göra vår föreställning Cirkusliv med största sannolikhet. Jag kan bara säga att vi är jätteglada att regeringen har fattat det här beslutet.

Rätt att få göra avdrag för moms
Det var förra sommaren som regeringsrätten slog fast att landets teatrar och operor har rätt att göra avdrag för moms - vilket betydde att de skulle få tillbaka stora summor pengar som redan betalats in.

Men jublet hos teatrar och operor kom av sig när regeringen slog fast att det statliga stödet därmed skulle skäras när med motsvarande summor - ett besked som dessutom kom efter att många institutioner redan börjat planera verksamheten för 2007.

Får behålla momspengar
Men på torsdagen tog regeringen alltså beslut om att samtliga berörda institutioner får behålla momspengarna. Bland dem finns flera i Stockholmsområdet - till exempel Cirkus Cirkör, Orionteatern och Dansens hus.

Det folkpartistiska kulturborgarrådet i Stockholms stad, Madeleine Sjöstedt, är glad att frågan fått en lösning.

– Den bevisar att regeringen insåg att det här var ett misstag och lyssnade på oss som sa att det här var ett missförstånd och nu säger man ja, det var det och så rättar vi till det. Det är väldigt bra, det är prestigelöst och lyssnande och korrekt, säger Madeleine Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista