Badhuset i Aspudden kan stängas

Badhuset i Aspudden i södra Stockholm riskerar nedläggning - igen. Kommunen anser att badet nu är hälsovådligt.

– I dagsläget är det risk både för legionella och bakterier både i duschar och inne i badvattnet. Det gör ju att det är för stora risker att ha det här badet gående, säger Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm.

Lång lista på brister
Risk för legionella, bakterier i vattnet och hälsorisker kring hanteringen av kemikalier. Listan på brister är lång och Idrottsförvaltningen anser att Aspuddens badhusföreningen, som ansvarar för underhållet, borde ha skött anläggningen bättre.

Men föreningen håller inte med om att anläggningen misskötts.

– Det anser de, men det anser inte vi. Så det är åsikter som står emot varandra, säger Lennart Kellestaf, tekniskt ansvarig i styrelsen för Aspuddens Badhusförening.

Har hotats av nedläggning flera gånger
Badhuset byggdes 1920 och har många gånger riskerat nedläggning.

På 80-talet tog föreningen över driften och enligt det kontrakt som skrevs med kommun, som fortfarande äger själva badet, är föreningen ansvarig för underhåll och att badet inte förfaller mot att de slipper betala hyra för badet.

Inte värt att rusta upp
Kommunen anser att badet är så dåligt skött att det inte är värt de åtta miljoner kronor som de beräknat att en upprustning skulle kosta.

På tisdag tas beslutet om badet kommer att finnas kvar i sin nuvarande form, om någon annan tar över eller om badet rivs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista