Huvudduk kan bli tillåtet i Stockholm stad

En ny klädpolicy har tagits fram i Spånga-Tensta i nordvästra Stockholm efter att en kvinna nekats jobb på ett äldreboende på grund av sin klädsel. Händelsen togs upp av ombudsmannen mot etnisk diskriminering och den policy som nu tagits fram innebär fortfarande vissa regler men också en ny hållning när det gäller till exempel huvudduk och sjalar.

I den nya klädpolicy stadsdelsnämnden ska ta ställning till senare i april ingår bland annat en huvudduk. Den ska knytas så att den inte kan fasta i något. Den ska vikas in innanför kragen på skjortan som vårdpersonalen har på sig.

Samma sjal får inte av hygien skäl användas på väg till jobbet som under arbetstid. Sjalarna måste också gå att tvätta i 60 grader, det innebär att tunna silkessjalar inte kommer att vara tillåtna.

Ärmarna på den rock eller skjorta som vårdpersonalen ska ha på sig kommer att sluta vid armbågarna, eller strax nedanför, det är för att personalen ska kunna tvätta av sig mellan besöken hos den som får hjälp.

Av samma hygienskäl är inte heller ringar, armband och armbandsur tillåtna att ha på sig under arbetet.

– Det skulle ju till exempel ha kunnat stå att det heller inte är lämpligt med för korta kjolar. Nu står inte det med i policyn men på en arbetsplats måste alla visa respekt när det gäller klädsel. Det handlar inte bara om de som har för mycket på sig. Det kan också handla om att ha för lite på sig, säger Gunnel Dahlin, chef för avdelningen för äldre och funktionshindrade vid Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista