Luftfartsverket: Lönekrav kan ligga bakom problemen på Arlanda

Luftfartsverket gav på fredagen sin syn på orsakerna till de förseningar som varit den senaste tiden vid Arlanda efter problem med bemanningen i flygledartornet. Thomas Allard, chef för flygtrafiktjänsten, säger att det inte saknas flygledare, men att det är svårt att få in ersättare vid sjukdom, och han antyder att det kan vara ett sätt att få upp lönerna.

– Den svårighet vi har är att vi helt enkelt inte får tag på dem som behöver komma ut och jobba övertid för att ersätta dem som är sjuka.

Ser ni det som en protestaktion?

– Man skulle kunna tolka det som det, för vi har fått lönekrav på 62 procent, alltså 25 000 i månaden, och det är något märkligt att det sker samtidigt.  

Svårigheten att ersätta sjuka flygledare har lett till att förseningar som beror på flygledartornet har ökat rejält under årets tre första månader. 

Internationellt sett är förseningarna inte stora, men det är ändå inte bra, säger Thomas Allard.

– Jag skulle också vara urförbannad om jag satt på Arlanda och hade en försening på två-tre timmar. Vår prestanda är inte bra. Den är oförutsägbar just nu. 

Kraftiga lönekrav
Och samtidigt som flygledarna inte går att ringa in, så har alltså lönekrav förts fram av ett antal flygledare på 62 procents lönelyft under tre år, något som skulle innebära en höjning av slutlönen från 47 500 till 72 500.

Kraven tror Thomas Allard är en följd av hur löneutvecklingen ser ut just nu för flygledare internationellt sett.

– Vi har ett enormt yttre tryck just nu, där man har höjt lönerna, inte minst i Norge, och vi vet att man är på väg att göra det i Danmark också. Det går aldrig att undgå att misstänka att det finns en koppling mellan detta.  

Inför sommaren försöker nu Luftfartsverket lösa bemanningen genom ett så kallat sommarpaket, där flygledarna erbjuds extra pengar för att jobba extra eller flytta sina semesterveckor.

Dialog
Men situationen just nu måste lösas genom en dialog med personalen, och sett till en längre period tror ändå Thomas Allard att rejäla lönelyft är oundvikliga.

– Vi har en harmoniseringsperiod framför oss. Man kan inte börja med att ta ut den här våldsamma typen av lönelyft på en gång, men sett över en fem-tioårsperiod måste vi också förmodligen lägga en någorlunda nivå som stämmer med vår omvärld, säger Thomas Allard. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista