Ingen ökad tågtrafik vid Stockholm C

Trots att spåren och växlarna vid Stockholm central byggs om för att öka kapaciteten så kommer det inte köras fler tåg genom Stockholm i rusningstrafik. Det har Banverket bestämt.

I stället hoppas Banverket i första hand se till att tågen går i tid, säger Tommy Jonsson, planeringschef vid Banverket.

– Vi har inte mer plats att köra nu. Det finns nu  fler järnvägsföretag som vill in i Stockholmsområdet, och de måste få en tydlig signal om att det är fullt. 

Den ökade kapacitet ni får under året, hur kommer den att påverka punktligheten?

– Om något tåg blir försenat, får vi inte samma spridningseffekt till de andra tågen. Det finns alltså återställningsförmåga i själva tidtabellssystemet, söger Tommy Jonsson.

Förseningar i tågtrafiken till och från Stockholm har varit ett problem under flera år och det gäller både pendel- och fjärrtåg.

Under året kommer dock kapaciten att öka, bland annat efter en ny växel vid Tegelbacken, men den kapaciteten ska nu användas för att öka marginalerna i trafiken.

Det innebär att det under rusningtrafiken som mest kommer att köras 24 tåg i timmen i vardera riktningen, även om det teoretiskt är möjligt att köra något fler.

– I det första läget tar vi  inte ut det här i effekter av att  köra fler tåg, utan nu vill vi ha betydligt bättre kvalitet i tågtrafiken.

Hur stora har problemen varit?

De som åker i Stockholmsområdet vet att vi har haft bekymmer med anläggningen där, och nu har vi gjort en kraftåtgärd och kan månad för månad se hur resultatet blir bättre. 

Beslutet att inte köra fler tåg gäller från nu, men det kommer att slå igenom i tidtabellen från 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista