Oväntade drag i schackhärva

Den misstänkta svindelhärvan inom Svenska Schackförbundet har fått en överraskande upplösning. Förbundets ordförande Ingvar Carlsson sitter kvar på sin post - men en sponsor går in och betalar den omtvistade notan på 100 000 kronor från ett lyxhotell i Göteborg. Det framkom vid Schackförbundets extra kongress på söndagen i Katrineholm.

Det är en tidigare ledargestalt i förbundet som i flera år levt på skattefria traktamenten och kostnadsersättningar av olika slag. Droppen var när mannen efter lag-EM i schack i Göteborg i fjol valde att bo kvar på lyxhotellet Gothia Towers i ett halvår, helt privat och sedan låta notan gå till Schackförbundet.

Polisanmäldes
Tvisten om hotellnotan gick vidare till polisanmälan, stämning, och löfte från den lidigare ledargestalten att betala - men några pengar syntes aldrig till.

En intern utredning visade på oerhört dålig kontroll och slarviga betalningsrutiner i Svenska Schackförbundet. Det här fick landets största distriktsförbund, Stockholms Schackförbund, med närmare hälften av landets medlemmar att reagera med flera krav.

Krav på avgång
Dels  krävde Stockholms Schackförbund en extra kongress, som hölls på söndagen i Katrineholm - dels att att riksförbundets ordförande Ingvar Carlsson från Linköping ska avgå.

Stockholms Schackförbund menar att det finns så många oklarheter kring hur mycket ordföranden och den övriga styrelsen visste om de misstänkta svindlerierna och den omtvistade hotellnotan.

Fick inte igenom avgångskravet
Men Stockholms Schackförbund fick inte igenom sitt krav, yrkandet avslogs med röstsiffrorna 17-12. Ordföranden sitter alltså kvar.

Men bråket om den så kallade ”Gothia-fakturan” fick ändå en överraskande lösning eftersom schacksponsorn Peter Hlawatsch nu lovar att betala notan på 100 000 kronor.

Nu återstår att se om det är tillräckligt för att få bråket som engagerat stora delar av Schacksverige att stilla sig, så att det idrottsliga kan få komma i första hand för första gången på länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista