Vårbudgeten lades fram.

Landstinget får 350 miljoner i budgeten

En stor del av de pengar som regeringen satsar i årets förslag till budget ser ut att hamna i Stockholms län. Bland annat får Stockholms läns landsting 350 miljoner kronor extra när regeringen nu väljer att förändra det nuvarande och av många, hårt kritiserade skatteutjämningssystemet.

Inte ända fram - men en god bit på vägen. Så kan man i korthet sammanfatta den borgerliga landstingsalliansens kommentarer kring regeringens förslag till förändrat skatteutjämningssystem - det som kommit att kallas Robin Hood-skatten.

Stockholmsregionen har länge varit nettobetalare. Invånarna i Stockholms län har enligt systemets kritiker, varje år betalat miljarder till andra fattigare delar av landet - betydligt mer än vad man fått tillbaka.

Kompensation för högre kostnader
Nu föreslås Stockholms läns landsting få 350 miljoner. Pengarna ska, åtminstone enligt landstingsmoderaterna ses som en kompensation för de generellt sett högre kostnader Stockholm har jämfört med andra landsting.

– Förslaget är bra och ett steg i rätt riktning. Stockholm kommer inte att missgynnas lika mycket som i det tidigare utjämningssystemet, säger finanslandstingsrådet, moderaten Chris Heister.

Välkommet tillskott till sjukvården
För länets sjukvård innebär regeringens pengar välkomna miljoner.

För de hårt ansatta akutsjukhusen i Stockholm är det här en stor lättnad säger biträdande finanslandstingsrådet, kristdemokraten Stig Nyman.

Han menar att pengarna kommer garantera att planerna att göra nya Karolinska sjukhuset till det absoluta toppsjukhus , med avancerad vård och forskning som krävs i framtiden i Stockholms tvåmiljonersregion.

Extra satsning på spårunderhåll
För kollektivtrafiken blir det också plus, 125 miljoner kronor extra ska också satsas på underhållet av järnvägarna i Stockholm och Mälardalen.

Andra pengar som kommer Stockholm till del återfinns inom kulturområdet som ska få en förstärkning med totalt 150 miljoner i hela landet. Av dessa är två miljoner direkt öronmärkta för Prins Eugens Waldermarsudde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista