Koppar och zink ökar i skärgårdsvattnet

Trots att det är förbjudet att sälja giftig båtbottenfärg, fortsätter halterna av koppar och zink att öka i populära hamnar i Stockholms skärgård. Det är framför allt blåstången som tar skada - blåstången som i sin tur är boplats för mängder av organismer.

För att ta reda på hur vattnet mår i områden med många fritidsbåtar, valde forskaren Britta Eklund och hennes kollegor vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet ut ställen där båtfolk håller till. Det blev vatten och sedement vid Bullandö marina, Wasahamnen och naturhamnen Säck som undersöktes.

Giftig bottenfärg trolig orsak
På alla tre platserna uppmättes höga halter av både zink och koppar, det här är ämnen som finns i den förbjudna båtbottenfärgen och Britta Eklund menar att den troligaste förklaringen är att båtfolk fortfarande väljer att måla sina båtar med giftig bottenfärg.

– Koppar och Zink, det är med största sannolikhet det kommer från båtbottenfärger, åtminstone i naturhamnen Säck och Bullandö marina. Inne i staden kommer det även från staden, säger forskaren Britta Eklund vid Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Blåstången far illa
Det är framför allt blåstången som mår dåligt av metallerna i vattnet -och blåstången är i sin tur boplats, eller hyreshus som Britta Eklund väljer att utrycka det, åt ett hundratal smådjur och organismer. De här smådjuren utgör i sin tur mat åt andra och så fortsätter det.

För den som valt att inte använda de giftiga färgerna finns det ett enkelt sätt att ta reda på när det är dags att tvätta bort havstulpanerna från skrovet.

– Det är att man intill sin båt kan ha en plastskiva som man sänker ner och när det kommer småknottror, små geleklumpar så är det havstulpanerna som börjar etablera sig. Då kan man antingen åka in i sötvattensmiljö eller att man kan utnyttja en båttvätt, säger forskaren Britta Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista