Järfällapolitikers bostadsaffärer kritiseras

Järfälla kommunfullmäktiges folkpartistiske ordförande Mats Carnestedt anklagas för att ha lurat utsatta personer att göra dåliga bostadsaffärer, vilket lett till miljonvinster för Carnestedt och en allvarlig varning från Advokatsamfundet.

Två gånger har Mats Carnestedt enligt SVT:s Uppdrag granskning medverkat till att utsatta personer, som känt oro och rädsla över att behöva lämna sitt hus ingått ett avtal som betytt att de förlorat stor summor pengar.

Första gången var för 17 år sedan då Carnestedt i sin roll som mäklare ingick avtal med en kvinna som just då befann sig i en livskris.

Han fick huset, hon 200 000 kronor och löfte om att bo kvar i huset resten av livet. Huset brann sedan ned och tomten såldes förra året och Carnestedt gjorde en vinst på 2,6 miljoner.

Liknande avtal 
För fem år sedan var Carnestedt med och arbetade fram ett liknande avtal med en äldre man. Då var det en byggmästare som skulle bli ägare till huset.  

Men i kontraktet skrevs en annan person, nämligen Carnestedts fru, något han fick en anmärkning för från Advoksamfundet. Anmärkningen, med en straffavgift på 25 000 kronor, är den näst allvarligaste. Nästa steg är uteslutning.

– Jag har blandat in min hustru av det enkla skälet att jag ville skydda en gammal man mot en byggmästare som jag var orolig skulle kunna uppföra sig lite buffligt mot den gamle mannen. Efteråt är det lätt att förstå att jag inte borde ha gjort så. Jag borde ha sett till att kontraktet skrevs direkt mellan den gamle mannen och byggmästaren. Då hade jag inte Advokatsamfundets kritik och den varning av dem som jag fick, säger Mats Carnestedt till Radio Stockholm.

Avtalet upphörde
Den äldre mannen misstänkte att något var galet, och efter att en annan advokat kopplats in, slutade det hela med att avtalet upphörde. 

Folkpartiet i Järfälla säger att de känt till Carnestedts version av händelserna och att de nu vill utreda frågan vidare.

Carnestedt själv tycker inte han har gjort något fel, utan en god gärning då han hjälpt två utsatta personer. 

– Kritiken som den har framställts av Uppdrag granskning, den anser jag är både grundlös, oseriös och osaklig, säger Mats Carnestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista