Bättre stöd för missbrukande ungdomar

Många ungdomar med utländsk bakgrund som fått missbruksproblem skickas av föräldrarna till sina tidigare hemländer, i stället för att söka hjälp i Sverige. Det menar den Svenska brukarföreningen som ska nu jobba hårdare på att hjälpa och stödja ungdomar i Järva i nordvästra Stockholms som fastnat i missbruk.

Svenska brukarföreningen är en sammanslutning av före detta missbrukare som genom kamratstöd ska hjälpa andra missbrukare av tunga droger.

Flera underavdelningar finns runt om landet och för första gången öppnas nu en sektion som riktar sig mot invandrare. Den kommer att hamna i Järva i norra stockholm.

Yasin Abdi som är före detta missbrukare kommer från Somalia och han säger att det främst är familjer som kommer från Afrika som skickar hem sina ungdomar till sitt gamla hemländer när ungdomarna får problem med droger.

Rädslan för att hamna i register beror bland annat på att familjen tror att det kan bli problem att få ett svenska medborgarskap om någon i familjen haft drogproblem, enligt Yasin Abdi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista