Skärpt straff för mord i Fittja

Svea Hovrätt skärpte på fredagen straffet för en 16-åring för dödsmisshandel på en 47-årig man i Fittja i Botkyrka i september i fjol. Pojken dömdes i tingsrätten till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp men nu döms han för mord till sluten ungdomsvård i ett år och sex månader.

En grupp ungdomar attackerade den 47-årige mannen utanför Fittjaskolan i Botkyrka. Han blev knivhuggen och misshandlad med sparkar och slag, och avled på sjukhus till följd av skadorna.

Ingen dömdes för mord
När åtalet kom, åtalades en av de fyra tonårspojkarna för mord, men ingen fälldes för det.

En svårighet i målet har varit att både de åtalade och flera vittnen lämnat olika berättelser vid olika förhör, eller sagt sig ha svårt att minnas vad som hänt.

16-åringen dömdes av tingsrätten till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp, en annan 16-åring fick ungdomsvård för misshandel och de två andra åtalade friades av Huddinge tingsrätt.

Många reaktioner på domen
Tingsrättdsomen fick stor uppmärksamhet. Dråp ger normalt ger mellan sex och tio års fängelse. Eftersom pojken var 15 år när brottet begicks tog tingsrätten hänsyn till det.

På fredagen skärptes alltså straffet för 16-åringen - han döms för mord.

Han hade tagit med sig en 33 centimeter lång kniv hemifrån, som han sedan använde. När han kom fram till skolgården var 47-åringen redan angripen av den andra 16-åringen, och var i starkt underläge. Ändå stannade han inte upp, utan högg 47-åringen i sidan av bröstkorgen. Därför ska han dömas för mord, enligt hovrätten.

Oförändrade straff för övriga
För den andra 16-åringen blev straffet oförändrat. Åklagaren hade överklagat och ansåg att han skulle dömas för grov misshandel.

Den tredje åtalade frias, liksom i tingsrätten. När det gällde den fjärde har rätten inte kunnat fullfölja målet, eftersom han gör sin militärtjänstgöring i ett annat land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".