Mp-politiker kritiserar Säpo

Två ledande miljöpartister anser att den krisövning som inleds i Stockholm i veckan bidrar till att spä på islamofobin. Yvonne Ruwaida, oppositionsborgarråd i Stockholm, och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att säkerhetspolisen konsekvent ägnar sig åt att trakassera muslimer.

Artikelförfattarna anser att den stora övning som Krisberedskapsmyndigheten inleder i veckan fullföljer denna strategi. Cirka 4 000 personer deltar i övningen och scenariot kallas ”terroristangrepp med massförstörelsevapen”.

Terroristerna har fått ett påhittat namn. Dessa bor i miljonprogramsområden, deras religion är uppdelad i två huvudströmningar och de protesterar mot ockupation av helig mark. Kaplan och Ruwaida anser att parallellerna till muslimer och islam inte är särskilt långsökta.

De föreslår att en parlamentarisk granskningsnämnd för Säpos framtida arbete inrättas. Dessutom vill de upprätta en historisk granskningskommission om Säpos bevakning av muslimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista