Barnskötare i Lidingö får behålla jobbet

Den barnskötare som lagar maten på Strålarnas förskola i Lidingö kommun, Jimmy Karlsson, får behålla sin deltidstjänst som barnskötare på förskolan. Jimmy Karlsson varslades om uppsägning från förskolan efter att Kommunal försatt den i blockad för att tvinga ägaren att skriva under ett kollektivavtal.

Enligt arbetsgivaren var orsaken till uppsägningen att hon ville anställa en utbildad kock, men enligt Jimmy Karlsson berodde uppsägningen på att han försvarat blockaden.

– Det känns väl okej. Jag är inte riktigt nöjd. Det var en 50 procents tjänst det var tal om i i början, men det enda arbetsgivaren kunde erbjuda mig var 44 procent, och det är inte mycket att hurra för, säger Jimmy Karlsson.

Det var i vintras som ägaren till Strålarnas förskola på Lidingö valde att skriva under ett kollektivavtal efter att förskola försatts i blockan av Kommunal.

Jimmy Karlsson lät sig intervjuas i media, där han försvarade blockaden. Han sades efter det upp med motiveringen arbetsbrist för arbetsgivaren ville anställa en utbildad kock som lagade mat åt barnen.

Själv hävdar han att han sades upp för att han försvarade Kommunal.

Det är deltidstjänsten som barnskötare som han nu får behålla, kocktjänsten går däremot till någon annan.

– Jag hade ju börjat med noll. Nu har jag fått en liten tjänst för att jag ska bli nöjd och facket ska bli nöjda.

Hur ser du på framtiden här?

– Jag hoppas att hon erbjuder mig fler timmar, annars har jag meddelat föräldrarna att jag inte kan vara kvar med 44 procent. Det går inte ekonomiskt. 

Radio Stockholm har sökt förskolans ägare men inte lyckats nå henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".