Soptunnor i plast ersätter plastsäckar

Stockholms stad går vidare med att ersätta de gamla sopsäckshållarna på villatomter med plastkärl.  Med start nästa månad står Bromma på tur att få plastkärl. Och plastkärlet får inte stå mer än tre meter in på tomten.

Peter Gran ansvarar för övergången till plastkärl på trafikkontorets avfallsavdelning.

– Man vill få bort den äldre standarden som finns på behållarna, den här plastsäckshållaren som finns. De är väldigt gamla, upp till 30 år, och utslitna. Plastkärlet ägs av Stockholms stad, som anvarar för reparationer av det, medan säckstället är fastighetsägarens ansvar.

Var ska husägaren ställa kärlet?

– Inför hämtning ska det ställas tre meter från bilens stoppställe.

Närmare 16 500 kärl ska ut till villaafastigheter runt om i staden och de första området, Bromma, beräknas vara färdigt i midsommar. Sedan kommer kärlen att föras ut successivt under två års tid.

Standardkärlet är på 190 liter med ett alternativ på 140 liter och standarhämtningen sker en gång i veckan men alternativet hämtning varannan vecka finns också.

Bättre arbetsmiljö
Enligt Peter Gran förbättras sophämtarnas arbetsmiljö när de tunga lyften försvinner i och med att de kan dra de hjulförsedda plastkärlen till bilen som lyfter upp dem, dels är de bättre ur sanitär synpunkt eftersom det är svårare för skadedjur att ta sig in i plastkärlen än i säckställen.

Frågan är då hur det är för de som bor i villa men inte kan röra sig så bra?

– Handikapprådet i Stockholms stad och Villaägarna ser positivt på det. Det enda de hade var att man skulle kunna få dispens från kravet på tre meter, och i dagsläget har vi aldrig avslagit en dispensansökan om att få ha sopkärlet längre in på fastigheten, säger Peter Gran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista