Fortsatta problem med tolkning

Tolkverksamheten på vårdcentraler i sydvästra delen av Stockholms län har inte blivit bättre som politikerna utlovat - utan tvärtom sämre på vissa håll. Språktolkning drivs sedan i höstas av privata företag som bara i undantagsfall använder utbildade sjukvårdstolkar.

Radio Stockholms granskning visar att problemen inte bara kvarstår, på många vårdcentraler, bland annat vårdcentralen i Vårby, har det till och med blivit sämre än tidigare.

Stefan Ivanov, vice verksamhetschef för vårdcentralen i Skärholmen säger att han för sin del upplever att inget hänt trots att såväl röda som blå politiker i landstinget att så sent som i slutet av februari klargjorde de inte var nöjda med upphandlingen av språktolktjänster.

De privata företag som fått uppdraget att förmedla språktolkar klarade nämligen bara av att i ett fall av fyra använda godkända, utbildade tolkar även i mycket känsliga och komplicerade vårdärenden, det har Radio Stockholm rapporterat tidigare.

Även landstingets högste ansvarige tjänsteman, upphandlingschef Per Dahlgren erkände då de stora bristerna och lovade att det skulle bli bättre. Sedan dess har Radio Stockholm läst ett stort antal felrapporter från olika vårdcentraler där tolkar bland annat kommit för sent eller inte kommit alls. Vidare har tolkarna inte klarat sitt arbete och översatt fel. Något som flera gånger har fått allvarliga konsekvenser.

På tisdag ska nu politikerna besluta om avtalen med de privata förmedlingarna ska rivas upp eller göras om. Men den borgerliga majoriteten har, enligt vad Radio Stockholm erfar, ändrat sig och är nu mot en förändring. Den borgerliga majoriteten hänvisar till en ny utredning där landstingets tjänstemän kommit fram till att situationen idag beskrivs som tillfredsställande och hela tiden blir allt bättre.

Det här gör läkaren Stefan Ivanov på Skärholmens Vårdcentral i det närmaste mållös.

– Ja, det får ju stå för dem, men jag undrar verkligen vilken statistik de grundar sig på. Jag för min del upplever ingen förändring alls, säger han till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista